Heheh bild/film och drama. Vi skulle göra en påsktidning!
Påsknytt J
Påskgodis
Alla äter ju godis på påsken. Men man kan göra eget godis också.
Några kanske inte gillar godis eller inte äter godis. Då kan man t.ex russin, nötter tuggummi och mm.
Man kan också ha pengar, påsk presentkort, gosedjur och mm
Några recept på hemgjord godis.
Kyckling maränger
3 st äggvitor
1 tsk pressad citron
4 dl florsocker
25 droppe(ar) gul karemelfärg ca
Dekoration
Orange papper
48 st silverkulor
Tillagning
24 kycklingar
1. Välj en bunke, gärna i metall, och en kastrull som är jämnstora, så att bunken täcker hela kastrullens öppning. Rengör bunken, gärna med ättiksprit, så att den blir fettfri. Fyll kastrullen till en tredjedel med vatten och värm tills vattnet börjar sjuda.
2. Blanda äggvitor och citronsaft i bunken och sikta ner florsocker. Vispa försiktigt tills allt är blandat.
3. Sätt bunken över kastrullen med sjudande vatten och vispa med en elvisp till en fluffig maräng. Fortsätt vispa tills blandningen är 50-60 grader.
4. Ta bort bunken från kastrullen, blanda ner karamellfärg tills marängen är lagom gul och fortsätt att vispa långsamt tills blandningen har kallnat.
5. Sätt ugnen på 125 grader.
6. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt. Fyll en spritspåse med maräng, använd eventuellt en stor slät tyll.
7. Spritsa kroppen, vid framåt och avsmalnande baktill. Spritsa huvudet i form av en liten boll ovanpå kroppen. Det blir lätt en liten topp på huvudet, men det ger bara karaktär till kycklingen.
8. Klipp ut näbbar av orange papper. Dekorera kycklingen med näbb och silverkulor som ögon.
9. Grädda i ugnen i ca 3 timmar. Låt gärna marängerna torka ytterligare i ugnen på eftervärme.
4 dl florsocker
1 dl vatten
1 tsk ättikssprit
10 droppe(ar) pepparmintsolja
50 gram mörk blockchocklad
Tillagning
1. Blanda socker, vatten och ättikssprit i en tjockbottnad kastrull och koka massan i ung. 10 minuter till 115 grader.
Använder man inte termometer kan man göra trådprovet: Doppa två fingrar i kallt vatten, ta en droppe sockelag mellan fingrarna och för isär dem. Massan ska då tråda sig.
2. Häll upp sockermassan i en oljad skål. Tillsätt pepparmintsoljan när massan svalnat men ännu inte kallnat. Arbeta med en gaffel tills pepparminten blivit väl inblandad. Sätt sedan skålen över en kastrull med kokhett vatten och rör tills det hela blir tjockt.
3. Klicka upp massan på smörpapper och låt den stelna. Smält blockchokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Lägg därefter på en klick blockchoklad på varje pepparmintspastill med hjälp av en tesked.
4. Förvara pastillerna i en burk med smörpapper mellan varje lager.
Obs! Ät inte så mycket godis. Tänk på tänderna xD
Heheh!
Idag ska jag köpa en ny mobil :D
Hejdå
Puss<33